Tort bezowy

Sałatka Gyros
9 grudnia 2012
Pasta jajeczna z szynką
18 grudnia 2012
Pokaż wszystko
Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na tort bezowy.

Przepis, który podaję jest na duży tort. Polecam na urodziny, imieniny i inne okazje. Robi się szybko, a dzięki owocom jest pyszny.

A więc zaczynamy....

Składniki

1Składniki na ciasto:
- 3 podkłady bezowe ( można upiec samemu lub kupić gotowe w sklepie)
- 3 szt. śmietany kremówki po 500ml. -36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 szt. zagęstnika do śmietany np. śmietan-fix
- owoce

Składniki

1Składniki na krem:
- Pół litra śmietany kremówki 36% ( śmietana musi być schłodzona)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania zagęstnika
Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz śmietan- fixem, aż powstanie puszysta masa.

Wykonanie

1
Spody bezowe przekładamy kremem. Na wierzch każdej z warstw układamy owoce, mogą być: borówki, maliny wiśnie z syropu ( dowolne owoce).
2
Należy pamiętać, aby z ostatniej porcji kremu zostawić trochę śmietany w celu nałożenia jej na boki tortu.
3Pieczenie
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wierzch ciasta udekorować, mogą być owoce lub inne dekoracje.


Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.