Sernik w cieście kakaowym

Pasta jajeczna z szynką
18 grudnia 2012
Makowiec bakaliowy bez ciasta
25 stycznia 2013
Pokaż wszystko

Sernik

Witam,
Tym razem chciałabym podzielić się z wami przepisem na sernik w cieście kakaowym.

Dostałam go od koleżanki. Wielokrotnie sprawdzony i zawsze się udaje.

Polecam.


A więc zaczynamy....

Składniki

1Składniki na ciasto:
- 40 dag maki
- 3 żółtka
-3 łyżki kakao
- 15 dag margaryny
 - 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag smalcu
- 15 dag cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki dać do miski i wyrobić ciasto. Następnie 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki a 1/3 do woreczka i schłodzić w zamrażalniku.

Składniki

1Masa serowa:
- 1 kg sera ( zmielonego )
- 6 żółtek
- 40 dag cukru kryształ
- 10 dag margaryny
- 1 budyń śmietankowy ( jeśli nie ma budyniu to 2 łyżki mąki kartoflanej)
 Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i budyń, wszystko dokładnie zmiksować. Następnie po trochu dodać ser ciągle mieszając.

Wykonanie

1Wyrobienie ciasta:
Przed wyłożeniem sera na blachę dodać pianę z 9 białek (ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać).
2
I tak przygotowaną masę wylać na ciasto kakaowe. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto.
3Pieczenie
Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec aż ciasto nabierze złotego koloru.

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

 

11 Komentarze

  1. Gabi pisze:

    Bardzo dobre ciasteczko. Polecam.

  2. Grażyna Grad pisze:

    Świetny przepis, sernik wszystkim bardzo smakował. Na pewno będzie powtórka !

  3. Ania pisze:

    naprawdę do sera daje się aż 40 dkg cukru?? I jeszcze pytanie jak zrobiłaś że na spodzie są takie „fale” z ciasta?

    • Beata Nowak pisze:

      Przepis ten dostałam od znajomej i taka ilość była podana w oryginale. Osobiście próbowałam zmniejszyć ilość cukru, zeszłam do wagi 35 dag. Poniżej tej wagi ciasto dla mnie, wydaje się mało słodkie. Co do fal to nie robię nic specjalnego z ciastem, prawdopodobnie samo tak wyrasta podczas pieczenia. Smacznego

  4. Anonim pisze:

    Witam ,jak długo czasowo należy piec ten sernik??

  5. asia pisze:

    Jak dla mnie pomysł z ubitym białkiem pomiędzy ciastem a serem to totalna porażka, zrobiłam tak jak mówiłaś i to białko smakuje w cieście jak by tam jajko sadzone było zrobione.Nie mając dopływu powietrza to jajko zamiast tam się upiec to sie ugotowało. Coś masakrycznego . Polecam najpierw podpiec ciasto samo z białkami a po jakimś czasie dopiero nałożyć masę serową

    • Beata Nowak pisze:

      Witam,
      Przykro mi, ale zaszło nieporozumienie. Proszę czytać opis do końca. W uwadze na końcu napisane jest:

      Przed wyłożeniem sera na blachę dodać pianę z 9 białek.

      To znaczy, że ubite białka dodaje się do masy serowej dzięki czemu sernik wyrośnie. Ciasto wielokrotnie sprawdzone i zawsze wychodziło.
      Życzę powodzenia następnym razem.

  6. Klaudia pisze:

    Witam…
    Na jaką blaszkę jest to przepis?

  7. Ula pisze:

    To jeden z najlepszych serników jakie jadłam 🙂 Wspaniały i prosty przepis. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.