Makowiec bakaliowy bez ciasta

Sernik w cieście kakaowym
31 grudnia 2012
Prawa autorskie …….
6 czerwca 2013
Pokaż wszystko

Ciasto makowe

Witam ponownie po dłuższej przerwie,
Przesyt  po świętach minął, więc czas na umieszczenie kolejnego ciasta makowca bakaliowego.

Przepis ten, otrzymałam od sąsiadki: p. Marii. Jak na pierwszy raz ciasto wyszło bardzo dobre i dosyć duża porcja ( blaszka o wymiarach 38 x 27 ).
Gorąco polecam.

A więc zaczynamy....

Składniki

1Składniki na ciasto:
- 70 dag maku
- 10 jaj
- 10 łyżek kaszy manny
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 szt. jabłek kruchych
- słoiczek wiśni w syropie
- 5 dag migdałów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła lub margaryny
- 50 dag cukru

Wykonanie

1Mak:
Mak opłukać i zalać zimną wodą. Gotować 25 -30 min. mieszając. Następnie odcedzić mak i przepuścić przez maszynkę do mielenia ( 2 lub 3 razy).
2
Biała ubić na sztywną pianę, później dodać cukier, Margarynę roztopić i przestudzić, Jabłka pokroić w drobną kostkę, Migdały i orzechy drobno posiekać,
3
Do zmielonego maku dodać żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko połączyć i przełożyć do blaszki.
4Pieczenie
 Piec w temperaturze 180C około 60 -70 minut.

Po upieczeniu, wierzch ciasta  udekorować polewą czekoladową.


Smacznego

 

 

1 Komentarz

  1. Anonim pisze:

    😛 l 😛 😛 ol:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.