Ciasto W-Z

Ciasto marmurkowe
12 listopada 2012
Karmelowiec
24 listopada 2012
Pokaż wszystko
Ciasto W-Z

Dzisiaj nadszedł czas na umieszczenie przepisu na ciasto, które jest naprawdę proste, szybkie ale przede wszystkim - pyszne. Najlepsze jest na drugi dzień.

A więc zaczynamy....

Składniki

1Składniki na ciasto:
- 8 jaj
- 1 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek zimnej wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 kopiate łyżki kakao
2Krem:
- 500 ml. śmietany 36% ( śmietana musi być dobrze schłodzona)
- 2 szt. Śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
3Polewa:
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- ja dodaję jeszcze 3-4 kostki deserowej czekolady

Wykonanie

1Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać naprzemiennie cukier i wodę. Następnie dodać kolejne składniki: żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, ( oczywiście cały czas miksując). Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki i piec około 50 min. w temperaturze 180C.( piekarnik musi być dobrze nagrzany przed włożeniem ciasta, i nie wolno otwierać go przez około 40 min. bo ciasto może opaść). Gotowe ciasto wyjąć z blaszki- dopiero po przestygnięciu.
2Krem:
Ciasto przekroić i przełożyć kremem z bitej śmietany.
3Polewa:
Na wierzch ciasta wylać polewę.

Smacznego

13 Komentarze

  1. grażyna pisze:

    Super będziemy piec w Irlandii zobaczymy czy nam wyjdzie tak jak Tobie już dwa mamy opanowane babka i to ciastko z karmelem PYCHOTKA!!!!.Z karmelem już pieką dziewczyny z pracy ciekawe czy im wyszło dowiemy się jutro na pewno dam Ci znać..

  2. Hanna Kowalewska pisze:

    CIASTO PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!WSZYSTKIM SMAKOWAŁO I SZYBKO SIĘ SKOŃCZYŁO,BĘDĘ PIEC NASTĘPNE POLECAM NAWET TYM KTÓRZY NIE LUBIĄ PIEC NA PEWNO POLUBIĄ 😉

  3. Ewelina pisze:

    właśnie piekę ciacho tylko do bitej śmietany dodaje pokrojoną w kostkę galaretkę zobaczymy co z tego wyjdzie….

  4. Anonim pisze:

    Pani Beatko, ciasto pyszne… Szybkie w wykonaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzyka 😀

  5. Paulina pisze:

    Pani Beatko, ciasto pyszne… Szybkie w wykonaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzyka 😀

  6. AGA pisze:

    ciasto pyszne, bardzo proste w wykonaniu,warte polecenia

  7. elizka pisze:

    W czym pieczemy, brytfance o jakich wymiarach?

  8. Wojtek pisze:

    W-Z była pyszna. Lekka, puszysta i świeżutka. Bita śmietana mistrzostwo świata 🙂 Delikatna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam!!!

  9. Agnieszka pisze:

    Zabieram się za twoją wuzetkę, pozdrawiam.

  10. Agnieszka pisze:

    i… przepyszna, udana, puszysta. Piekłam ją 60 minut. Zniknęła w mgnieniu oka. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.