Ciasto pleśniak

Sałatka brokułowa z kurczakiem
14 listopada 2013
Ciasto ze świeżymi owocami
17 sierpnia 2015
Pokaż wszystko

Pleśniak

Kolejnym przepisem, który sprawdziłam i chciałabym się z Wami podzielić jest przepis na ciasto pleśniak.

Bardzo lubię to ciasto, a moja teściowa robi najlepsze jakie do tej pory jadłam. Dlatego wzięłam od niej przepis i dzielę się moimi efektami. Wyszło pycha. Nawet teściowa pochwaliła :).

A więc zaczynamy

Składniki i wykonanie

1Składniki na ciasto:
– 50 dag mąki
– 4 żółtka
– 3 łyżki cukru
– 15 dag margaryny, 10 dag masła, ( w sumie 25 dag tłuszczu, jeśli ktoś chce to może dać tylko margarynę)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 łyżki kakao
2Wyrobienie ciasta:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 różnej wielkości części.
3Podział ciasta
Pierwszą część – ok. 40 dag- wyłożyłam w blaszce.
Do drugiej części – około 30 dag- dodałam kakao.
Przygotowane ciasto z kakao należy włożyć do woreczka i zamrozić.
Ostatnią 3 część ciasta jasnego (najmniejszą), która nam została również schładzamy.
4Postępowanie z 1 częścią ciasta
Na wcześniej wyłożone jasne ciasto dajemy np. powidło śliwkowe. Ja kupiłam powidło śliwkowe, ale dodałam również trochę marmolady wieloowocowej bo miałam w domu. Następnie dodałam trochę bakalii. Mogą to być suszone: morele, śliwki, rodzynki – w zależności co macie w domu. Na powidło należy wyłożyć pokrojone bakalie.
5Postępowanie z 2 częścią ciasta
Następnie na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto kakaowe (to ta druga część ciasta ok 30dag)
6Kolejna warstwa
Kolejna warstwa to ubite białka na sztywną pianę do której dodajemy 2/3 szklanki cukru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej.
7Postępowanie z 3 częścią ciasta
Na białka ścieramy ostanie (ostatnia 3 część) schłodzone jasne ciasto.
8Pieczenie
Piec w temperaturze 180 C około 45- 50 minut, na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

3 Komentarze

  1. Anonim pisze:

    pyszneeeeeeeeeeeee

  2. Iwona pisze:

    Witam! Na jaką wielkość blaszki jest to ciasto? Wygląda super i zapewnie smakuje również.Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.