Sałatka brokułowa z kurczakiem

Ciasto z owocami (jabłkami lub borówkami)
11 listopada 2013
Ciasto pleśniak
13 stycznia 2014
Pokaż wszystko
Kolejnym przepisem, który sprawdziłam i chciałabym się z Wami podzielić jest przepis na sałatkę brokułową z kurczakiem.

Od dłuższego czasu chciałam spróbować jakiejś nowej sałatki. Wybór padł na sałatkę ze strony www.zpierwszegotloczenia.pl użytkownika Aga-aa. Sałatkę robiłam już dwa razy. Znikała bardzo szybko. Nawet moje chłopaki zjedli ją z apetytem. Nie przeszkadzała im duża ilość warzyw, bo oczywiście było w niej również mięsko.

A więc zaczynamy....

Składniki

1Składniki na sałatkę:
- 1 brokuł
- kawałek sera feta ( ja dałam pół kostki)
- kukurydza ( pół puszki)
- łyżka nasion słonecznika
- 3 średnie pomidory
- 300 g fileta z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- pół dużego kubka jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka

Wykonanie

1
Filet z kurczaka płuczemy a następnie kroimy w drobną kostkę. Później mięso posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju przez kilkanaście minut, na rumiano. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze- al dente.
2
W tym czasie ser feta kroimy w kostkę, a słonecznik prażymy na teflonie. Pomidora kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy i drobno siekamy.
3
Następnie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.

Ja moją sałatkę ułożyłam na dużym półmisku. Najpierw dałam brokuł, na brzegach ułożyłam pomidora. Później dałam kukurydzę i ser feta. Następnie na całości rozłożyłam usmażone i schłodzone mięso. Całość polałam wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posypałam słonecznikiem.


Smacznego

 

4 Komentarze

  1. grazyna pisze:

    bardzo lubię sałatki a ta jest wyjątkowo pyszna nadaje się na wszystkie okazje 🙂

  2. Paulina pisze:

    Hmm… bardzo ciekawa sałatka, akurat coś nowego na świąteczny stół 🙂

  3. Marta pisze:

    Więcej takich przepisów ! Sałatkę robi się szybko, jest smaczna … i nawet teściowej smakowała.

  4. Anonim pisze:

    Coś PYSZNEGO wielki plus za przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.